Ontstaan van het spel

Als werkvorm heb ik (Nettie Aarts van Nettie Aarts Adviesburo) bij een training in de gezondheidszorg de deelnemers een spel laten spelen met hun eigen praktijkvoorbeelden als uitgangspunt. Dit team was zó enthousiast over hun “eigen” spel met hún praktijkvoorbeelden dat ze het wilden houden om het vaker te kunnen spelen. Zo is het eerste idee voor Sterrenteam ontstaan.

Het idee om méér met dit spel te doen is altijd in mijn achterhoofd blijven spelen.

Sinds 2003 werken Rita Bakker (Total Quality Advice) en ik intensief samen. Onze samenwerking is succesvol door de combinatie van enthousiasme, kwaliteit en humor. Ons centrale motto is: “Als je dan toch moet leren, laat het dan leuk zijn!”
Bij elke opdracht kijken we hoe we het leren treffend, effectief en leuk kunnen maken voor de deelnemers.

Treffend
Het moet herkenbaar zijn, geënt op de actuele praktijksituaties van deelnemers.

Effectief
Doelgericht, met duidelijke resultaten en toch voor iedereen toegankelijk. Elk mens leert immers op eigen manier en voor die individuele leermethode moet aandacht zijn. We appelleren met onze training dan ook aan alle leerstijlen.
Het spel is een combinatie van doen, bezinnen, leren en beslissen (de leercyclus volgens Kolb).

Leuk
Leren kan erg leuk zijn als er maar goede voorwaarden worden geschapen. Eén van deze voorwaarden is bijvoorbeeld de werkvorm.

Rita en ik hebben onze krachten gebundeld en samen het basisidee voor Sterrenteam verder uitgediept en bewerkt om het in verschillende versies op de markt te brengen:

We hebben het Sterrenteam-spel in meerdere doelgroepen uitgebreid getest en de spelers waren telkens opnieuw zeer enthousiast!
Zowel over de inhoud als over de werkvorm!
Sterrenteam kan gespeeld worden als gewoon competitief spel – wie heeft als eerste alle kleuren sterren behaald?-, maar het kan ook zeker bijdragen aan verdieping in discussies.

Het is daarnaast uitstekend geschikt voor intervisie of collegiale consultatie. Het spel geeft de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te komen over:

  • Normen en waarden
  • Aannames
  • Verwachtingspatronen
  • (Cultuur)verschillen
  • (Team)samenwerking
  • (Generatie)conflicten
  • Leiderschap
  • Gevoel
  • Inspiratie en motivatie

In 2007 zijn we in contact gekomen met Twan en Anke Vermunt van TeachSupport. Een innoverende organisatie die zich met het uitgeven van educatieve materialen richt op zeer uiteenlopende leervragen. In hen hebben we een betrokken, meedenkende en betrouwbare uitgever voor Sterrenteam gevonden. Angeliek Vermonden, grafisch vormgever, tekent voor de creatieve vormgeving.

Wij wensen je heel veel speelplezier met Sterrenteam!

Nettie Aarts en Rita Bakker

Reacties zijn gesloten.